Slide background

Polugodišnja
prognoza cena

decembar-maj

Trgovina poljoprivrednim proizvodima između Srbije i Kosova (2013)

Home / Trgovina poljoprivrednim proizvodima između Srbije i Kosova (2013)
Pages from SRB-KOS_SRP_web[1]

Istraživanje i studija “Prilike i prepreke za unapređenje trgovinske razmene poljoprivrednim proizvodima između Kosova i Srbije” realizovani su u okviru projekata “ReConnenction” Hartefakt Fonda, uz podršku Britanskih ambasada u Beogradu i Prištini.

Rad na Studiji je počeo u oktobru 2012. godine, a završen je u februaru 2013. U istom periodu, tehnički pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU, podignuti su na najviši politički nivo. Intenzivni dijalog i procesi saradnje između Srbije i Kosova na političkom nivou omogućiće i bolje razumevanje, komunikaciju, a i bolju ekonomsku razmenu između dva naroda.

Studija je nastala kao nastavak intenzivne saradnje stručnjaka za poljoprivredu Srbije i Kosova koja je počela sastancima i studijskim posetama u prethodnoj fazi projekta. Ona je rezultat potrebe da se ustanovi pravo stanje trgovine poljoprivrednim proizvodima između Kosova i Srbije. Nemera je bila identifikovati prepreke i posledice prepreka koje ne dozvoljavaju bolju ekonomsku saradnju dve zajednice koje žive u susedstvu i upućene su jedna na drugu. Rad na Studiji je bio ograničen određenim nedostacima, jer su podaci o trgovini između Kosova i Srbije dostupni samo od Carine Kosova jer Carina Srbije ne beleži trgovinu sa Kosovom, a međunarodne baze kao što je UNComtrade ne sadrže podatke o Kosovu. Prema tome, korišćeni su svi drugi raspoloživi podaci, u slučaju Srbije to su zvanična statistika, Carina, FAO, UNComtrade, a u slučaju Kosova njihova statistika i Carina. Pored toga, bilo je gotovo nemoguće naći sagovornike koji su uključeni u trgovinu koji bi bili makar i anonimno predsta vljeni, pogotovo u Srbiji, zbog njihovog straha od moguće negativne percepcije okruženja u kojem žive.

Rezultati istraživanja u Studiji kao što su činjenice da na Kosovu poljoprivredna proizvodnja raste najbrže u regionu, da se najviše poljoprivrednih proizvoda (žitarice, industrisjko bilje) uvozi upravo iz Srbije, te da je ona najznačajniji trgovinski partner Kosova, pokazuju da i pored svih zlih duhova prošlosti i sada šnjosti, realan život zahteva saradnju, rešavanje problema i napredak.

Autori Studije su zajedničkim radom pokazali da je sve ovo moguće i biće zadovoljni ako Studija bude podsticaj za bolju saradnju, trgovinu ili sklanjanje prepreka za ekonomski napredak svih građana koji žive na Kosovu i u Srbiji. Oni veruju da je trgovina poljoprivrednim proizvodima već uspostavila “ReConnenction”, a koliko će veze biti stabilne i duge zavisiće od uklanjanja prepreka koje ih ometaju.


Project Details
Datum 19 Aug 2015 Kategorije Studija Autor SEEDEV Klijent Fond Hartefakt
Studija