Slide background

Polugodišnja
prognoza cena

decembar-maj

Efekti liberalizacije Zakona o GMO na tržište soje u Srbiji

Home / Efekti liberalizacije Zakona o GMO na tržište soje u Srbiji
Efekti liberalizacije Zakona o GMO na tržište soje u Srbiji_Page_01

Srbija je jedan od tri najveća proizvođača soje u Evropi i u isto vreme je jedina zemlja koja je samodovoljna u proizvodnji i preradi soje za potrebe domaće industrije stočne hrane i dodatno potpuno zatvorena za uvoz genetski modifikovanih (GM) proizvoda. Ovo samim tim znači da su svo meso, jaja i mleko proizvedeni u Srbiji hranjeni domaćom genetski nemodifikovanom (GM FREE) sojom odnosno sojom BEZ GMO. Ipak Srbija je već sada suočena sa određenim izazovima, kao što su npr. više cene duž celog tržišnog lanca, ali i uvoz neobeleženog GM hranjenog mesa, mleka i drugih proizvoda iz zemalja EU. U budućnosti najveći izazov koji nas čeka je izmena postojećeg zakona o zabrani prometa GM proizvoda, usled usklađivanja sa standardima EU i STO.

Na inicijativu Danube Soya međunarodnog udruženja, a u saradnji sa konsultantskom kompanijom SEEDEV i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine R. Srbije, GIZ projekta „ Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije “ , Austrijske razvojne agencije (ADA ) i oko 50 učesnika iz celog tržišnog lanca (proizvođači i prerađivači soje, udruženja proizvođača, Instituti, ali i vodeći proizvođači mesa, jaja, mleka…) tokom 2015. godine izrađena je sektorska studija “Efekti liberalizacije Zakona o GMO na tržište soje u Srbiji” sa ciljem da se analiziraju uticaji i predvide mogući efekti liberalizacije ovog zakona na tržište soje u Srbiji.

Studija ima za cilj da odgovori na pitanja kako sačuvati lidersku poziciju i GM FREE identitet naše zemlje u narednom periodu u uslovima otvorenog tržišta, kao i da kroz preporuke i smernice pomogne poslovnim subjektima i kreatorima politike u donošenju odgovarajućih poslovnih i državnih odluka i strategija.

Danube Soya je međunarodna, neporofitna organizacija koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače soje, proizvođače mesa, mleka, jaja, ali i trgovinske lance širom Evrope, koji zajedno doprinose stvaranju čvrste osnove za proizvodnju visokokvalitetne hrane za ljude i životinje sa kontrolisanim kvalitetom BEZ GMO (GM FREE kvalitetom) i poreklom u regionu Dunava, kroz označavanje prehrambenih proizvoda (oznaka Dunav Soja).

 

Engleska verzija studije


Project Details
Datum 03 Jun 2016 Kategorije Studija Autor SEEDEV Klijent Danube Soya
Studija