Slide background

Polugodišnja
prognoza cena

decembar-maj

Poseta gruzijskih zadrugara Srbiji

Home / Poseta gruzijskih zadrugara Srbiji

Zadrugarstvo u Srbiji, iako se već dugo nosi sa brojnim izazovima i nedoslednostima, može da ponudi funkcionalna i inovativna rešenja za operativne i statusne probleme u zadružnom funkcionisanju. To je bila tema intenzivne razmene tokom studijskog putovanja koje su organizovali SEEDEV i OXFAM preko ENPARD programa (European Neighbourhood Programme for Agriculture and Rural Development) na temu Razvoj zadrugarstva u Srbiji.

Od 26. oktobra do 1. novembra, gruzijski predstavnici zadruga i savetodavaca su u Srbiji posetili dvadesetak primera uspešnih zadruga, udruženja, preduzeća koja udruženi rešavaju neke od problema u proizvodnji povrća, žitarica, voća, u preradi  i pružanju usluga članovima i kooperantima kroz zajedničku nabavku inputa, obradu zemljišta, skladištenje, promociju, marketing. Praktična pitanja, poput koristi za članove zadruga, komunikacije sa donosiocima politika, finansijskog poslovanja i pristupa savetodavnom radu, razvoja sela učešćem proizvođačkih grupa i drugih, bili su fokus interesovanja gostiju iz Gruzije.

Uprkos značajnim razlikama koje postoje između sektora poljoprivrede Gruzije i Srbije, rešenja mogu da budu slična, a važno je da, iako nesavršena, rešavaju probleme i poboljšavaju ekonomsku poziciju poljoprivrednika i vode ka jačanju konkurentnosti na tržistu.


This slideshow requires JavaScript.

Ostavite komentar