Slide background

Polugodišnja
prognoza cena

decembar-maj

Održana panel diskusija sa temom budućih pravaca razvoja poljoprivrede Srbije

Home / Održana panel diskusija sa temom budućih pravaca razvoja poljoprivrede Srbije

U četvrtak, 15. septembra, držana je panel diskusija sa temom budućih pravaca razvoja poljoprivrede Srbije sa akcentom na ruralni razvoj. SEEDEV je moderirao panelom.

img_20160915_102216Panelisti su bili ministar B. Nedimović, bivši evropski komesar za poljoprivredu F. Fišler, Koordinator za poljoprivredu u Privrednoj komori A. Bogunović i M. Ostojić , poljoprivrednik. Moderator je bio programski director SEEDEV-a G. Živkov.

Diskusija je počela sagledavanjem efekata subvencija kod novih zemalja članica EU kroz razvoj proizvodnje i trgovine, kao i o mogućim pravcima razvoja srpskog agrara. Gospodin Fišler je objasnio svrhu reforme koju je sproveo u ZPP, istakao važnost razvoja celog lanca snabdevanja umesto pojedinačnih segmenata (proizvodnje, određenih proizvoda…). Bilo je reči o važnosti koherentnosti državnih organa na nivou republike i pokrajine o čemu su se složili ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Radojević koji se naknadno priključio diskusiji. O važnosti predvidljivosti i konstantnosti poljoprivredne politike, kao i ulozi i značaju investicione podrške i direktnih plaćanja po hektaru govorio je g. Ostojić.

Druga tema je bila o ruralnom razvoju. Gospodin Fišler je govorio o važnosti komunikacije duž celog lanca, od ministra do poljoprivrednika i uporedio politiku EU koja se stalno menja sa politikom SAD koja je konstantna i fokusirana. Ruralni razvoj je mnogo više od poljoprivrede i da bi se sprečila depopulacija usled izražene urbanizavije Srbije potrebno je investirati u infrastrukturu, socijalne usluge, zdravstvo i slične sadržaje zarad unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, podvukao je Fišler i naveo primer dobre prakse u SAD gde se na mesečnom nivou sastaju svi ministri Vlade kako bi došli do zajedničkih rešenja u ruralnom razvoju. Ministar je konstatovao da poljoprivreda ima najveću podršku politike u ovom mandatu u poslednjih 10 godina i najavio značajna povećanja izdvajanja za ruralni razvoj (u EU ona iznose 30-40% u zavisnosti od zemlje, u Srbiji ne više od 2%), investicije u podizane zasada, prerađivačku industriju, pogone za dodavanje vrednosti, zalaganja za početak rada nacionalne laboratorije, kao i spremnost za dijalog sa zadrugama, udruženjima i stručnom javnošću.

U završnom delu sa pitanjima publike bilo je reči o organskoj proizvodnji, GMO, IPARD fondu i drugim temema.

Ostavite komentar